KAMERKOOR CANTEKLAER

SopraanElse Kemink, Marlies van Kessel, Grazia Lin, Marlies van Oort, Jolien Van Sas, Lotte van Sloten, Joyce Sueters, Liesbeth Trompetter.
AltAstrid Bartholomeus, Marianne Boenink, Anneke Cuiper, Sylvia Jonker, Rahel Klöckner, Hennie Marsman, Clazien Medendorp, Clara van Ommeren.
TenorHylke Banning, Gé Kooijman, Karin van Wezel.
BasServaas Bank, Harrie Bruns, Peter van den Heuvel, Jan Hofste, Gerard van Kempen, Harmen Lucas, Vincent Nije Bijvank, Anne van der Veen.

Kamerkoor Canteklaer bestaat uit geschoolde amateur-zangers. Het koor zingt klassieke en modern klassieke muziek. Twee tot drie keer per jaar brengt Canteklaer een serie concerten met nieuw repertoire. Het koor staat sinds het jaar 2000 onder leiding van Iassen Raykov.

In 2014 bestond het koor 25 jaar. Dat jubileum werd gevierd met een feestelijke uitvoering van de 'Mariavespers' van Claudio Monteverdi in november 2014!

In het voorjaar van 2013 stond het motet 'Jesu, meine Freude' van J.S. Bach op de lessenaars. Daaromheen zong het koor een prachtig programma onder de titel Lebenslicht. Zie voor alle details de pagina Historie.

Het hoogtepunt van 2012 was de uitvoering van 'Amao Omi' (Zinloze oorlog) van Giya Kancheli met het Hanumi Saxophone Quartet. In het najaar zong het koor Nachtlied met werken van Kodaly, Ligeti, Whitacre en Tormis.

Het programma van 2011 vermeldde composities van Janequin, Sweelinck, Duruflé en het 'Requiem' van Fauré. De sopraan Heleen Koele van het Nederlands Kamerkoor zong het 'Pie Jesu'. Ze was bovendien onze koorcoach tijdens de voorbereidende repetities. In de kersttijd vertolkte het koor muziek van Distler, Whitacre en de Ceremony of Carols van Benjamin Britten.

Begin 2009 zong het koor het grote oratorium 'Israel in Egypt' van G.F. Handel. Barokspecialist Erik van Nevel werkte met het koor aan de interpretatie in een inspirerende workshop. De uitvoering werd door de pers zeer goed ontvangen.

In 2008 zong Canteklaer een programma met Engelse koormuziek van onder meer Britten en Howells. In hetzelfde jaar werkte het koor samen met de tenor en koorcoach Falco van Loon.

Eind 2007 zong het koor een programma met het 'Concerto per la beata Vergine' van Vic Nees en 'Le Pavillon' van Daan Manneke. In een intensieve workshop werkte Manneke met het koor aan de interpretatie van zijn compositie. De uitvoering kreeg een lovende recensie. Eerder dat jaar programmeerde Canteklaer het a capella programma 'Klankkleuren' met onder meer het 'Requiem in Es' van Rheinberger, 'Quatre Motets' van Duruflé, en werken van Brahms, Stravinsky en Rachmaninov.

In april 2006 zong het koor de 'Johannes Passion' van J.S. Bach. Uit de pers: "Kamerkoor Canteklaer liet zich van de beste kant zien. Alle stemgroepen kenden hun partij goed, hetgeen een paar prachtige vierstemmige fuga's opleverde."

Het jaar 2005 stond in het teken van de 'Vespro della beata Vergine' van Claudio Monteverdi. Met dit feestelijke project sloot Iassen Raykov in de Pieterskerk te Utrecht de tweede fase van zijn studie koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium af. De Mariavespers werden in totaal vijfmaal uitgevoerd in samenwerking met Il Concerto Barocco en het Marenzio Consort. Het concert in Epe-Gronau noemde de krant een "Onvergetelijke muzikale ervaring".

Canteklaer zong de 'Service Sacré pour le samedi matin', het grootse joodsliturgische werk van Darius Milhaud, in november 2004. Het werd uitgevoerd in zowel het Muziekcentrum te Enschede als in de St. Agatha-kirche te Epe-Gronau en kreeg een zeer goede pers: "Kamerkoor Canteklaer liet in een perfecte koorbalans horen dat het naast het klassiek repertoire ook het modernere beheerst. Het koor was aangrijpend in de intieme afsluitingen die in feite harmonieus en vanuit een romantisch klankkader gecomponeerd waren. Innig en mystiek klonk het vrouwenkoor in het Kaddiesj."

In 2002 begon Raykov met zijn grote Rachmaninov-project. Samen met Vocaal Ensemble La Colombe zong Canteklaer vijf delen van de 'Vespers' van de Russische componist Rachmaninov. Het concert kreeg een fraaie recensie en het jaar daarop werd het programma aangevuld met nog eens vijf delen van de 'Vespers'. In 2004 zong het koor alle vijftien delen van deze monumentale 'Vespers'. De vier concerten trokken maar liefst 700 bezoekers en het publiek was laaiend enthousiast. De uitvoering kenmerkte zich door een "grote verscheidenheid aan dynamische contrasten: van gedecideerd en krachtig tot ingetogen devoot".

Kamerkoor Canteklaer werd in 1989 opgericht door Yt Nicolai. Onder haar leiding gaf het koor uitvoering aan vele koorwerken, zoals het 'Requiem' van Duruflé, het 'Requiem' en 'Magnificat' van Rutter, 'Die sieben letzte Worte' van Haydn en 'Les Noces' van Stravinsky. In het jaar 2000 trad Iassen Raykov aan als dirigent.