ALTIJDDUREND LICHT 2018
In een nieuw programma zingt Kamerkoor Canteklaer werken rondom het thema 'licht'.

Centraal staat het aangrijpende werk Lux Aeterna (Eeuwig licht) van de hedendaagse Amerikaanse componist Morten Lauridsen. Deze vijfdelige compositie verklankt de verschillende manieren waarop het licht in kerkelijke teksten naar voren komt: als eeuwig licht, licht in de duisternis, licht geboren uit het licht der Verlosser, het licht van de Heilige Geest, licht in de harten, en zalig licht.

De 'Vespers' van Sergei Rachmaninov voor a capella koor worden door velen beschouwd als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. Kamerkoor Canteklaer zal drie delen uitvoeren. Het deel met de titel 'Gladsome light' is de psalm die tijdens de nachtwake in de Russisch-orthodoxe kerk wordt gezongen terwijl langzaam alle lichten in de kerk worden aangestoken.

In de volledige 'Vespers' volgt na dit deel 'Nunc dimittis', dat Kamerkoor Canteklaer nu echter uitvoert in de zetting van Arvo Pärt. In Pärts muzikale verbeelding komt deze lofzang van Simeon tot een hoogtepunt als er in de tekst sprake is van 'een licht dat geopenbaard wordt'.
Zondag 18 februari 2018 Zwillbrock, Barockkirche St. Franciskus, 16.30 uur Toegang: vrije gift
Zondag 7 oktober 2018 Enschede, Grote kerk
Programma
• Sergej Rachmaninov, 'Vespers (delen)'
       'Come, let us worship'
       'Blessed is the man'
       'Gladsome Light'
• Arvo Pärt, 'Nunc dimittis'
• Morten Lauridsen, 'Lux Aeterna'
       'Introitus'
       'In Te, Domine, Speravi'
       'O Nata Lux'
       'Veni, Sancte Spiritus'
       'Agnus Dei - Lux Aeterna'
Iassen Raykov, dirigent
Dennis Vallenduuk, organist


KAMERKOOR CANTEKLAER EN BASSANO QUARTET
Vlak voor de zomer geeft Kamerkoor Canteklaer een concert in samenwerking met het Bassano Quartet. Dit kwartet bespeelt zowel historische als hedendaagse blokfluiten zoals de Eagle en de Dream blokfluit. Koor en kwartet zullen samen en afzonderlijk te horen zijn.

Het programma omvat in ieder geval een bijzondere compositie van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi die hij schreef naar aanleiding van de scheepsramp in de Baltische Zee met de MS Estonia in 1994. In het stuk zitten vocale effecten verweven die een sterke associatie met de geluiden van de ramp oproepen. Zo ook imiteert het ritme van het deel 'anima eorum' het uitzenden van een SOS-morsesignaal. De laatste woorden van dit indrukwekkende werk liggen erg voor de hand: 'requiem aeternam'.
Zondag 1 juli 2018 Usselo, Protestantse kerk, 15.30 uur
Programma
• Jaako Mäntyjärvi, 'Canticum Calamitatis Maritimae'
Iassen Raykov, dirigent
Adriana Breukink
Ronald Moelker
Wolf Meyer
Saskia Teunisse
  Bassano Quartet