LUX AETERNA
In dit programma brengt Kamerkoor Canteklaer een aantal hedendaagse werken van Morten Lauridsen, Jaako Mäntyjärvi en Ronald Moelker, cirkelend rond de thema's licht en eeuwigheid. De Latijnse uitdrukking 'lux aeterna' is afkomstig uit de requiemmis, waarin wordt gebeden om eeuwig licht voor de gestorvene(n).
De Amerikaanse componist Morten Lauridsen koos 'Lux Aeterna' als titel voor een werk voor koor en orgel. De vijfdelige compositie verklankt de verschillende manieren waarop 'licht' in kerkelijke teksten naar voren komt: als eeuwig licht, maar ook als licht in de duisternis, licht geboren uit het licht van de Verlosser, het licht van de Heilige Geest, licht in de harten, en zalig licht.
Eeuwig licht is ook een thema in het aangrijpende 'Canticum Calamitatis Maritimae' (Het lied over de ramp op zee) van de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi. Hij schreef dit werk naar aanleiding van de ramp met de veerboot Estonia in 1994, waarbij 852 mensen verdronken. In het stuk gebruikt hij vocale effecten die een sterke associatie met de geluiden van de ramp oproepen.
In 'L'infinito' van Ronald Moelker, voor koor, blokfluit en saxofoon, wordt duidelijk dat gevoelens van eeuwigheid ook tijdens het leven ervaren kunnen worden. Met woorden van de Italiaanse dichter Giacomo Leopardi wordt het oneindige bezongen als een diepe zee waarin de geest kan wegzinken. In zijn werk 'Doubt' past Moelker een compositietechniek toe waarbij telkens kleine fragmenten worden herhaald en uitgebreid. Het effect van die uitgesponnen muziek is dat het gevoel voor tijd en maat van de luisteraar vervaagt. Zo maakt Moelkers werk ten slotte duidelijk dat het luisteren naar muziek ook zelf kan bijdragen aan de ervaring van oneindigheid.
Zondag 7 oktober 2018 Enschede, Grote kerk, 16.00 uur Toegang € 15,00
  Voorverkoop: € 12,50   Bestel hier!
Programma
• Ronald Moelker, 'Doubt' (koor en blokfluit)
• Ronald Moelker, 'L'infinito' (koor, blokfluit en saxofoon)
• Ronald Moelker, Ithaca (tenorsaxofoon)
• Jaakko Mäntyjärvi, 'Canticum Calamitatis Maritimae'
• Arvo Pärt, 'Pari Intervallo' (orgel)
• Morten Lauridsen, 'Lux Aeterna'
       'Introitus'
       'In Te, Domine, Speravi'
       'O Nata Lux'
       'Veni, Sancte Spiritus'
       'Agnus Dei - Lux Aeterna'
Iassen Raykov, dirigent
Dennis Vallenduuk, orgel
Ronald Moelker, blokfluit
Niels Bijl, saxofoon


VOLGENDE CONCERTEN
Zaterdag 22 december 2018 Delden, Oude Blasius, 19.30 uur
Zondag 3 februari 2019 Almelo, Grote kerk, 15.30 uur