L'INFINITO
L'infinito is een programma over liefde, zee, dood en oneindigheid. Centraal staan enkele Engelse liederen van Ralph Vaughan Williams en Steven Sametz. Rondom dit thema zingt Kamerkoor Canteklaer geestelijke muziek van verschillende componisten.
De Britse componist Ralph Vaughan Williams was een fervent liefhebber van Britse volksmuziek en verzamelde tijdens zijn leven meer dan 80 liederen. Bij het toonzetten van veel overgeleverde melodieën voegde hij harmonie en daarmee kleur toe.
In zijn composities voor koor stemt de Amerikaan Steven Sametz graag tot nadenken over universele thema's als liefde, verlies, vreugde, sterfelijkheid en het overstijgen van onze alledaagse zorgen.

Het programma omvat geestelijke muziek van Franz Biebl, Igor Stravinsky en Sergei Rachmaninov. Van Maurice Duruflé klinken enkele korte motetten. Bij het schrijven van koormuziek liet hij zich vooral inspireren door het Gregoriaans. De vloeiende melodielijnen worden vergezeld door complexe modulerende harmonieën, resulterend in polyfonie.

In de zestiende eeuw kreeg het zingen van psalmen een bijzondere impuls door de reformator Jean Calvin. In Straatsburg en later in Geneve verzamelde hij een aantal dichters en componisten om zich heen die de psalmen in het Frans op rijm zetten en er melodieën bij componeerden. Kort daarna verschenen koorwerken die op deze melodieën en teksten gebaseerd zijn. Koorzettingen van Claude Goudimel werden erg populair. De geniaalste bewerkingen van de Geneefse psalmen zijn ongetwijfeld die van Jan Pieterszoon Sweelinck. De bekende psalmmelodieën worden nergens letterlijk gevolgd, maar telkens komt er uit de vervlochten stemmen een stuk van de melodie naar voren.

Het concert begint en eindigt met een compositie van Ronald Moelker. 'Doubt' voor blokfluit en koor is geïnspireerd op een tekst uit 'Hamlet' van William Shakespeare. 'L'infinito' is gebaseerd op het gelijknamige gedicht over de oneindigheid van Giacomo Leopardo. Terwijl in het eerste gedeelte van dit gedicht de ik-figuur zichzelf nog vreest te verliezen in een niet eerder ervaren stilte, rust en onmetelijkheid die hem tegelijkertijd aan de dood doen denken, boezemt de eeuwigheid hem aan het einde geen angst meer in. Het is met het grootste genoegen dat hij zijn geest laat zinken in de 'eindeloze diepten' van de zee der oneindigheid.
Zondag 3 februari 2019 Almelo, Grote kerk, 15.30 uur Toegang: vrije gift
Programma
• Ronald Moelker, 'Doubt' (koor en blokfluit)
• Claude Goudimel
       Psalm 119 'Bienheureuse est la personne'
       Psalm 137 'Estans assis aux rives aquatiques'
• Jan Pietersz. Sweelinck
       Psalm 122 'Incontinent que j'eu ouï'
       Psalm 96, 'Chantez à Dieu chanson nouvelles'
• Franz Biebl , 'Ave Maria'
• John Baldwine, 'A duo' (sopraansaxofoon en altblokfluit)
• Ralph Vaughan Williams, uit: 'Five English Folk Songs'
       'The Dark Eyed Sailor'
       'The Lover's Ghost'
• Steven Sametz, 'When he shall die' (uit: Romeo and Juliet)
• Ronald Moelker, 'Het' (tenorblokfluit)
• Maurice Duruflé, 'Quatre Motets sur des thèmes Grégorien pour Choeur a cappella' opus 10
• Igor Strawinsky
       'Ave Maria'
       'Pater Noster'
• Sergej Rachmaninov, uit: 'Vespers' op. 37
       'Bogoroditse Devo'
• Ronald Moelker, 'Ithaca' (tenorsaxofoon)
• Ronald Moelker, 'L'infinito' (koor, blokfluit en saxofoon)
Iassen Raykov, dirigent
Ronald Moelker, blokfluit
Niels Bijl, saxofoon


VOLGENDE CONCERTEN
Zaterdag 18 mei 2019 Nordhorn, Kirche St. Augustinus, 19.30 uur
Zondag 19 mei 2019 Enschede, Ontmoetingskerk, 16.00 uur