TOONDICHTERESSEN
In haar jeugd gold Fanny Mendelssohn - in de woorden van Goethe - als "Felix' even begaafde zuster." Anders dan haar broer zou Fanny echter haar leven lang moeten vechten voor erkenning van haar werk, zelfs binnen de familie. "Muziek kan en moet voor jou alleen franje zijn", aldus vader Mendelssohn in een brief aan zijn dochter. Dat weerhield haar niet van het componeren, maar haar werk werd lange tijd niet uitgegeven en wordt nog altijd minder vaak uitgevoerd.

Om te laten horen wat een rijkdom aan composities vrouwen door de eeuwen heen schreven, zingt Kamerkoor Canteklaer op en rond internationale vrouwendag koormuziek van vrouwelijke componisten uit uiteenlopende perioden en landen. Beginnend in de 12de eeuw met muziek van Hildegard von Bingen, via Fanny Hensel-Mendelssohn en Clara Schumann in 19de eeuws Duitsland, naar de 20ste eeuw met Meredith Monk in de Verenigde Staten en Chen Yi in China, tot de Oekraïense Yulia Petrenko, de Russische Marija Smelkova en Helen Ostafew in het Verenigd Koninkrijk in de 21ste eeuw.
Thematisch zijn de werken van Ostafew, Petrenko en Smelkova verbonden met de christelijke traditie waar ook Hildegard von Bingen in stond. Monks 'Earth seen from above' uit de opera 'Atlas' wordt een resonerende klankervaring die uitnodigt tot meditatie en de 'Gartenlieder' van Hensel-Mendelssohn bezingen de natuur. Zie hier de rijke schakering aan composities van toondichteressen: zeker geen franje!

Kamerkoor Canteklaer nodigt u van harte uit om kennis te maken met deze veelal onbekende koormuziek van vrouwelijke componisten!
 
Zaterdag 7 maart 2020 Delden, Oude Blasius, 19.30 uur
Zondag 8 maart 2020 Vilsteren, St. Willibrorduskerk, 15.00 uur

           
Programma
• Clara Schumann, 'Drei gemischte Chöre'
       'Abendfeier in Venedig'
       'Vorwärts'
       'Gondoliera'
• Hildegard von Bingen, Motet 'O Virtus Sapientiae' (arr. Cheryl Lynn Helm)
• Yulia Petrenko, 'Angel Vopiyashe'
• Marija Shmelkova, 'Bogotechnuyu Zvezdu'
• Meredith Monk, 'Earth seen from above'
• Fanny Hensel, uit: 'Melodieén voor pianosolo opus 4' (piano)
       nr. 4 lento appassionato
       nr. 5 allegro molto vivace
• Chen Yi, uit: Chinese Folk Songs
       nr. 1 'Fengyang song'
       nr. 2 'The flowing stream'
       nr. 9 'Diu diu deng'
• Fanny Hensel, uit: 'Gartenlieder'
       'Im Herbste'
       'Im Wald'
       'Lockung'
• Helen Ostafew
       'Lux Aeterna'
       'Ave Maria'
Iassen Raykov, dirigent
Gerard van Kempen, piano